Dajemo do 20% POPUSTA na školske torbeDječaciDjevojčice * Ograničena ponuda.

10 fora za upotrebu kancelarijske štipaljke

10 fora za upotrebu kancelarijske štipaljke

Kakava god da vam ideja, fora, trik ili šta drugo padne na pamet, klasična kancelarijska štipaljka je jedna od nezaobilaznih, univerzalno upotrebljivih alatki. Mogli bismo reći da je ovo jedna od najsvestranijih kancelarijskih potrpština koju možete naći. Cijena je naravno jedan od glavnih uslova za rad na nekom mini projektu, a 4-5 komada možete nabaviti za 1 € (0,15 – 0,35 €). Evo nekih od naših najinteresantnijih načina na koje možete da je iskoristite.

10. Stalak za telefon

Ima puno ideja na internetu da se fiksira telefon, ali nemože ništa biti jednostavnije od prostog ubacivanja telefona između ručica dvije kancelarijske štipaljke. Tako možete gledati filmove ili snimiti nešto a da ga ne držite cijelo vrijeme u rukama. Naravno, slike koje tako uradite će biti oštrije, zbog stabilnosti.

9. Postavite slike bez rama


Male štipaljke mogu da vam posluže za držanje fotografija ili nečeg što treba da vam bude na oku (lista obaveza ?). Ako neće da stoji uspravno kako treba jer je površina nestabilna, malo plastelina, obostrani selotejp, običan selotejp presavijen na obije strane ili nešto slično može da je pridrži.

8. Ocijedite sunđer


Kada ostavite sunđer na umivaoniku ili sudoperi, buđ i razne druge (smrdljive) stvarčice umiju da se nagomilaju kada je donji dio vlažan. Obična štipaljka ovdje služi da se sunđer osuši, traje duže i da se ne osjeća.

7. Složite obaveze u Hipster PDA


Hipster PDA, kojeg je izmislio majstor (guru ?) produktivnosti Merlin Mann, je u suštini snop kartica koje drži kancelarijska štipaljka. Iako je prvenstveno osmišljen kao šala na račun digitalnih uređaja za organizaciju vremena (Palm Pilot i sl), istina je da je sistem veoma dobro osmišljen i odlično prihvaćen strane mlađih korisnika interneta koji nemaju formirane predasude. Više informacija o ovakvom načinu rada i organizacije na sajtu 43 Folders.

6. Ergonomska tastatura


Kad sjednete za sto slijedeći put, pogledajte malo oko sebe. Jedna od prvih stvari koja utiče na vašu udobnost (i zdravlje) je ergonomija vaše tastature i miša. Većina tastatura ima nogice kojima se mogu podignuti na gornjoj strani i učiniti malo prijatnijim za upotrebu. To je minimum ergonomije koji tastatura treba da zadovoljava. Ako vaša tastatura nema (više) nogice ili su slomljene, par štipaljki će odraditi posao. Skinite drške sa štipaljke i ubacite ih tamo gdje su nekad bile nogice na tastaturi.

5. Stegnite tubu paste za zube, zatvorite kesicu čipsa i drugo


Naravno ne smijemo zaboraviti očiglednu upotrebu – držanje stvari zajedno. Ostavljate kesicu čipsa za kasnije? Zatvorite je sa štipaljkom – ostaće hrskavi kad je otvorite. Nove, plastične tube za zubnu pastu vam idu na nerve jer se odmotavaju? Stegnite je sa štipaljkom pri dnu. A kad ostanete bez paste za zube i čipsa, zakačite šoping listu na kolica, da ne zaboravite.

4. Uredno smotajte, skratite i spakujte kablove


Borba sa zamršenim kablovima možda izgleda kao Sizifov posao, nekako uvijek uspijevaju da se ponovo zamrse, ali nekoliko dobro postavljenih štipaljki može napraviti čudo i održati vaše kablove relativno organizovane. Stegnite vaše kablove štipaljkom kad ih pakujete ili ostavljate u fioku, kad slijedeći put ih budete vadili – biće spremni bez razmrsivanja. Možete ih koristiti za skraćivanje kabla od slušalica. Garantovano smanjuje nerviranje i produžuje život.

3. Složite boce u (malom) prostoru fižidera


Ako imate ograničeni prostor u kancelarijskom fižideru, iskorištavanje vertikalnog prostora bude obično najbolje rješenje. Ali koji je najbolji način da to uradite? Postavite štipaljku na šipku police frišidera. Boce i konzerve neće plesati lijevo-desno, već ćete moći da napravite malu piramidu na jednoj polovini police, iskoristivši je do maksimuma.

2. Držite kablove, da ne skliznu sa stola


Korisnici laptopa koji nemaju baznu stanicu (docking station) imaju često problem sa kablovima kad krenu sa posla (ili na teren). Kada se kablovi raskače sa laptopa, oni imaju običaj da se prostru po poatosu oko radnog stola, rijetko ostajući u nekoj korisnoj grupi. Naravno, možete da kupite baznu stanicu, ali to nije jeftino. Tu uskaču naše štipaljke. Dovoljno je fiksirati nekoliko štipaljki za ivicu stola i provući kablove kroz držače (krila) štipaljke. Kada raskačite laptop, kabal će se zaustaviti kod krila štipaljke…

1. Montirajte telefon ili GPS na kontrolnu tablu automobila


Nema potrebe da kupujete bazu za telefon kad možete da je napravite od – štipaljke! Za ovaj trik vam treba malo više strpljenja i nekih dodatnih stvari. Treba da savijete krila velike štipaljke, da ih obmotate koncem kako metalni držači nebi oštetili telefon. malo lastike će držati krila skupljenim kad stavite vaš telefon unutra, a sve to se montira na ventilacioni otvor na tabli, pa se baterija i procesor ne pregrijavaju kada puno koristite GPS.

How to Build a Car Mount for Your Cellphone from Office Supplies

Article by Whitson Gordon@Lifehacker

LEAVE A COMMENT