Dajemo do 20% POPUSTA na školske torbeDječaciDjevojčice * Ograničena ponuda.

Kako se koristi racunska masina

Kako se koristi racunska masina

Racunske masine se s razlogom jos uvjek koriste u mnogim profesijama. Ako zelimo da naucimo njihove funkcionalne prednosti moramo i znati neke osnove koje uticu na njihov rad. Na primjer, zasto su napravljene bas tako, sta je ispod “haube” i sta moze da utice na kvalitet rada sa njima.

Kvalitet stampe

Postoji bar tri faktora koji uticu na kvalitet stampe. Ocigledan razlog je naravno ribon-traka. Druga dva razloga su papir (najcesce debljina) i proizvodna konsistentnost u razmaku izmedju glave za stampu i papira.

Roler naspram trake sa dva koluta

Stampa u crvenoj i crnoj su prihvaceni standardi u industriji. Ovo je u sustini prihvacene prakse gdje se negativni brojevi stampaju crvenom dok se pozitivni stampaju crnom bojom. Vecina profesionalnih racunskih masina ima crveno-crnu traku sa dva koluta. Manji broj ima crveno-crni roler.

Izbor racunske masine je ozboljniji od vrste potrosnog materijala koji koristi. Roleri kostaju vise, ali su laksi za mijenjanje. Trake sa dva koluta traju duze i lakse ih je naci na trzistu. 

Raspored tastature

Danasnji kalkulatori su nasljednici masina za sabiranje. Sve mehanicke masine za sabiranje imaju dugmad plus (+), minus (-), subtotal (◇) i total (*), na desnoj strani numericke tastature.

ultimatex-keyboard.png

Ako se prisjetimo da je najcesce koriscena funkcija racunske masine sabiranje i oduzimanje, ove kotrole moraju biti sa desne strane numericke tastature. Staviti ih negdje drugo bi bilo ekvivalento promjeni rezima saobracaja na Britanski. Vecina korisnika bi to smatralo neprirodnim.

receipts-1372961-640.jpg

Kao primjer rada, uzmimo proracun troskova poslovnog puta a izdvojeno, da podijelite racun od €180 na 5 gostiju. Racun za troskovove zaposlenog (da budemo darezljivi – dali smo mu €500 dzeparca) se moze unijeti ovako: 500, pritisnite + (plus simbol za dugovnu stranu), 100, pritisnite – (minus simbol za potraznu stranu), 180, pritisnete ÷ (podijeljeno), 5, zatim = (jednako), i dobicete 36, pritisnite – (minus simbol za potraznu), zatim * (total simbol). Ostaje vam saldo od €364. Za primijetiti je da podjela €180 na 5 gostiju nije prikazana kao pozitivna ili negativna sve dok nijesmo pritisnuli – (minus taster). 

Ovo znaci da mozete izvrsiti mnozenje ili dijeljenje a da ne utice na vase sabiranje/oduzimanje sve dok ne dodijelite pozitivan ili negativan unos proizvodu. Ovo mozda moze biti kompleksno za pocetnike, ali kada vidite ovu funkciju u upotrebi, shvaticete njen benefit.

Velicina tastera

Najveci tasteri bi trebali biti najcesce korisceni. Na racunskoj masini to su naravno Plus, Minus, Total, Nula i Decimale. Velicina tastera varira i cesto je bitan faktor na koji se korisnici naviknu. Manji tasteri, ako se koriste za cesto koriscene funkcije, mogu osporiti taktilni osjecaj i usporavati rad. 

Oblik i stabilnost tastera

Oblik tastera je u funkciji taktilnog osjecaja. Na primjer tastatura ima obicno ulegnute vrhove.  Tasteri imaju malo prostora za kretanje (blago su klimavi) sto poboljsava rad na dodir (mogucnost da nadjete tastere po osjecaju, bez gledanja).

Decimale

Svaki kalkulator ima mogucnost podesavanja decimala. Ovo znaci da mozemo podesiti broj decimala u totalu. Racunska masina po principu pokusava da poslusa zahtjev operatera i kalkulise total sa onoliko decimala na koliko je podesena a ne sa svim koliko ima na raspolaganju.

Brzina

Kao sto smo rekli vecina kalkulatora ima brzinu oko 3-4 linije u sekundi. Na primjer, Olympia CPD 5212 stampa brzinom od 3.5 linija/s. medjutim strucniji operateri mogu da kucaju brze nego sto je printer u mogucnosti da stampa. Zbog ovoga, profesionalne racunske masine imaju “bafer” koji omogucava da se ukucani tasteri sacuvaju dok ne stignu da se odstampaju. 

Funcije:   

Ponovljeno sabiranje i oduzimanje

Ovo je standardna funkcija vecine racunskih masina. Omogucuje korisniku da ponovo pritisne plus + taster da bi ponovo dodao isti broj. Takodje omogucava korisniku da pritisne taster minus i tako ponisti prethodno pogresno sabrani broj. Ideja je da se eleminise ponovni unos istih brojeva.

Ukoliko postavimo rezim rada na A (Addition) sa klizajucim decimalnim selektorom, mozemo da unosimo brze decimalne brojeve. Na primjer ako ukucamo 1235, masina ce to smatrati kao 12,35.

Cost/Sell/Margin

Olympia racunskie masine imaju zasebne tastere za izracunavanje cijena Nabavne/Prodajne/Marze. Unesite dvije varijable za svaki taster i dobicete treci.  

# – Non Add/Date taster

Taster non add/date, (danas poznat kao hash #) na racunskoj masini se koristi za unosenje identifikacionog broja ili datuma na traku kako bi kasnije mogli da lakse nadjemo neku listu ili racunicu. Tipicno se koristi za broj fakture i/ili datum iste. Nekada je operater morao olovkom unijeti ovakve oznake na traku.

→ Brisanje posljednje cifre

Oim tasterom brisemo posljednju unesenu cifru. Ovo ce biti izvrseno samo ukoliko nijemo pritisnuli neko funkcijsko dugme.

IC – Brojac (Item Count)

Ova funkcija broji cifre u koloni brojeva ili broj linija na fakturi. Ako na primjer sabirate 1, 2 i 3 kada pritisnete taster + total je 6, dok je broj stavki oznacen kao 3.

N – Taster brojanja i prosjeka

Nastavljajuci prethodnu funkciju ukoliko pritisnemo taster “n” jednom, dobicemo ukupan broj linija (stavki) koje smo sabirali/oduzimali. Ako pritisnemo “n” dva puta, dobicemo aritmetičku sredinu ili prosjek unesenih linija.  

% – Procenat

Taster procenta mijenja iznos u format na koji smo navikli kada govorimo o procentima. Tako da bi izracunali 100 x 3%, lakse nam je da unesemo 100, pritisnemo x taster, zatim 3 i onda %. U suprotnom, morali bi unositi procente u decimalnoj notaciji (0.03) kako bi dobili isti rezultat. Taster procenta ima dodatne mogucnosti. Ako pritisnemo + ili – tastere odmah poslije % uvecacemo odnosno umanjiti iznos za dati procenat.    

▶ 1 €

Slicno procentu, tasteri za konverziju valute (▶ 1 € i ▶ 2 €) imaju dodatnu funkciju TAX + odnosno TAX – funkciju poreza.

Kada je klizeci prekidac postavljen na CONV poziciju mozete konvertovati iz druge valute u prvu (▶ 1 € ). Naravno, prethodno treba unijeti kurs. Kada je klizeci prekidac postavljen na TAX poziciju mozete dodati prethodno snimljenu poresku stopu.

▶ 2 €

Kada je klizeci prekidac postavljen na CONV poziciju mozete konvertovati iz prve valute u drugu (▶ 2 € ). Naravno, prethodno treba unijeti kurs. Kada je klizeci prekidac postavljen na TAX poziciju mozete oduzeti prethodno snimljenu poresku stopu.

%+ Markup

Markup nije sto i marza. Formula za markup je nabavna cijena (ili iznos troska), podijeljeno sa 100 minus procenat markupa. Ako predmet kosta €100 i dodamo 25% markup, prodajna cijena bi bila 133.33. Dakle po formuli mi dijelimo 100 sa .75.

Ovo je korisno na primjer kada zelimo da dajemo robu sa rabatom

Δ – Delta procenta

Kada hocemo da izracunamo procentualnu razliku izmedju dva broja mozemo koristiti ovu funkciju.    

54 ↑ – Zaokruzivanje

Racunske masine imaju obicno 3 vrste zaokruzivanja. To su skracivanje, zaokruzivanje i zaokruzivanje na vise. Kao ilustraciju, uzecemo da je zbir kada dva puta dodamo 1.444 jednak 2.888. Ako je decimalni selektor na 2, dace komandu racunskoj masini da odgovor zaokruzi na 2 decimale. Ako je slektor postavljen na skracivanje ( ↓ ) odgovor ce biti 2.88 jer ce ignorisati sve poslije druge decimale.

Ako je selektor postavljen na zaokruzivanje (54) onda ce uzeti u obzir trecu decimalu i zaokruziti odgovor na 2.89. Funkcija balansira trecu cifru na slijedeci nacin: ako je broj 5 ili vise zaokruzuje se na vise; ako je cifra 4 ili manje zaokruzuje se na manje. Ako je selektor na zaokruzenju na vise ( ↑ ), svaka cifra koja nije nula u trecoj decimali ce zaokruziti broj na vise, opet na 2.89.

+/- – Promjena znaka

Promijenite znak nekog broja iz pozitivnog u negativni i obrnuto. 

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *